Український експорт потребує прозорого відшкодування ПДВ та дешевих кредитних програм – Богдан Шаповал

Український експорт потребує прозорого відшкодування ПДВ та дешевих кредитних програм – Богдан Шаповал

Розвиток українського експорту потребує системи прозорого відшкодування податку на додану вартість та дешевих кредитних програм, які б дали можливість виробникам підтримувати якість продукції на світовому рівні, повідомив голова Ради з питань експорту продовольства UFEB Богдан Шаповал на дебатах в ході виставки «ІнтерАГРО».

«Основними факторами, які стримують розвиток українського експорту аграрної продукції, є непрозора система відшкодування ПДВ, а також невигідні умови кредитування. Ставки за кредитами на рівні 18-19% часто дорівнюють маржі виробника і не стимулюють його до залучення коштів на оновлення виробництва», - сказав Шаповал.

Присутня на дебатах заступник міністра аграрної політики та продовольства Ольга Трофімцева підкреслила важливість роботи з налагодження міждержавних контактів для розвитку українського експорту.

«Я є прибічницею не просто торговельних місій, а присутності за кордоном аграрних аташе», - сказала вона.

У свою чергу Шаповал додав, що UFEBпланує звернутися до Міністерства аграрної політики та продовольства та Міністерства закордонних справ з ініціативою створення офісів аграрних аташе. За його словами, на даному етапі Україні необхідно отримати таке представництво не більше, ніж у 12 найбільш перспективних з точки зору розвитку експорту продовольства країнах Африки та Близького Сходу. За його словами, це стане чудовою альтернативою повноцінній дипломатичній місії, але буде потребувати набагато меншого фінансування.

«Ми маємо створювати кабінети аграрного аташе, які б мали у штаті, крім нього, ще двох-трьох фахівців відповідного ринку, оскільки, на жаль, Україна поки що не може дозволити собі повноцінні дипломатичні місії в усіх країнах», - сказав голова UFEB.

UFEB (Ukrainian Food Export Board) - це асоціація виробників готового продовольства, що надає допомогу вітчизняним підприємствам харчової промисловості здобувати нові ринки збуту та закріплюватися на традиційних.

Мета діяльності UFEB - створення позитивного іміджу для продовольства з позначкою Мade in Ukraine у споживачів в усіх куточках світу. В межах своєї діяльності UFEB надає для своїх членів аналітичну та консультаційну допомогу щодо умов та можливостей експорту продовольства.