Щодо ситуації з транзитом через територію РФ

Щодо ситуації з транзитом через територію РФ

   За офіційними даними, станом на 20.01.2016 року через територію РФ в Казахстан вирушив перший конвой з 8 вантажівок з українським експортом. Вартість конвою - 350 доларів за одну машину. За попередньою інформацією, конвої йтимуть не кожен день.

    З 11 січня всі автомобілі перенаправляються в транзит через територію Білорусії, а на території РФ вони змушені чекати конвой. Ситуація з перешкоджанням Росією здійснення Україною транзиту через її територію залишається складною. Зокрема, при експорті залізницею України були повернуті 197 вагонів, з яких 128 були перенаправлені через Білорусь, але кордон Білорусі і РФ пройшли тільки 48 вагонів.

  Відповідно до нових правил транзиту, українські водії зобов'язані при в'їзді на територію РФ з території Білорусі отримати реєстраційні талони в стаціонарних або пересувних контрольних пунктах, і при виїзді з території РФ здати ці талони.

  Обов'язковою є наявність ідентифікаційних пломб, функціонуючих на основі технології глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС.

   За інформацією на сьогодні, альтернативним шляхом поставки товарів є маршрут складу: Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай (через Каспійське і Чорне моря). 15 січня з Іллічівська відправився демонстраційний рейс контейнерного поїзда в обхід Росії.

  Даний маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" і альтернативою, яка дозволить перенаправити вантажопотоки в східному напрямку в обхід території Росії. Він включає поромні переправи Чорного і Каспійського і повинен стати конкурентним, в порівнянні з традиційним сухопутним, маршрутом.